Мъск се разкая

Мъск се разкая Снимка: economictimes.indiatimes.com

В нова публикация в Twitter собственикът на Tesla и SpaceX обяви, че ще продължи да доставя и поддържа безплатно интернет-терминалите Starlink в Украйна.

Само преди ден, отново в Twitter, Мъск написа, че занапред ще обслужва сателитната си интернет-мрежа в Украйна, само ако Министерството на отбраната на САЩ му плаща за това. В допълнение, от SpaceX поставиха искането писмено пред Пентагона. Идеята беше до края на годината компанията да получи около $ 120 милиона и в рамките на следващата – още около $ 400 милиона..

След нахлуването на Русия в Украйна Мъск предостави на нападнатата страна около 20 000 сателитни интернет терминала и от тогава ги поддържа безплатно. Украинският президент Володимир Зеленски многократно изказа благодарността си на Мъск и го покани да посети Украйна след края на войната. 

В последните седмици обаче Мъск разбуни доста духове, първо с противоречивите си идеи за „мирен край на войната”, и след това с вчерашното си изявление, че повече няма да обслужва безплатно украинската интернет-мрежа. Малко по-късно Мъск допълни, че освен доставката и поддръжката на интернет-терминалите, е пренасочил и огромни средства за защитата им, защото „Русия иска да убие Starlink”

Последното (за сега) решение на милиардера показва, че изглежда цени по-високо антивоенния си имидж на благодетел на Украйна, отколкото милионите, които не печели: „По дяволите… Докато Starlink губи пари, а други компании получават милиарди от данъкоплатците, ние ще продължим да финансираме правителството на Украйна безвъзмездно”, написа Мъск в Twitter.

През април Forbes официално го обяви за най-богатия човек на Земята, със състояние от $ 219 милиарда. С тази цифра той изпревари изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос. На третета позиция Forbes класира френския бизнесмен Бернар Арно, а основателят на Microsofr Бил Гейтс е четвърти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: