Уволниха шефа на германската служба за киберсигурност заради близостта му с Русия

Уволниха шефа на германската служба за киберсигурност заради близостта му с Русия Снимка: .ferra.ru

Води се разследване

Ръководителят на германската служба за киберсигурност беше уволнен след обвинения в прекомерна близост с Русия чрез асоциация, която той е помогнал да се създаде. За това съобщава ВВС.

Арне Шонбом ръководи Федералната служба за киберсигурност (BSI), отговаряща за защитата на правителствените комуникации, от 2016 г.  Германските медии го обвиниха във връзки с хора, имащи отношение към руските специални служби. Министерството на вътрешните работи в ммента разследва обвиненията срещу него, но потвърди, че Шонбом вече е уволнен.

Шьонбом попадна в центъра на вниманието, след като Ян Бедерман, водещ на едно от най-популярните нощни телевизионни предавания в Германия, обърна внимание на възможните му връзки с руска компания на предишната му длъжност.

Преди да оглави BSI Шонбом е помогнал за създаването и ръководството на Cyber Security Council Germany - частна асоциация, която консултира бизнеса и политиците по въпросите на киберсигурността. Един от членовете на асоциацията е компанията за киберсигурност Protelion, която е била "дъщерно дружество на руската ИнфоТеКС", съобщава ВВС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: