Французите поискаха: „Спешно повишаване на заплатите, обезщетенията и пенсиите“!

Французите поискаха: „Спешно повишаване на заплатите, обезщетенията и пенсиите“! Снимка: Стопкадър Euronews

„Спешно увеличение на заплатите, минималните социални плащания, помощите и пенсиите!“ - под такива лозунги французите излязоха по улиците на големите градове в четвъртък

Междупрофесионалните демонстрации, които обхванаха цялата страна, са първите от началото на учебната година.

На демонстрацията в Париж присъстваха няколко хиляди души, според полицията,  40 хиляди според организаторите.


   Да обсъдим проекти: французите искат този въпрос да бъде поставен на референдум. Необходимо е да се организира референдум за пенсионната реформа, с което французите са съгласни: с повишаване на нивото на пенсиите, но без увеличаване на минималната възраст за пенсиониране

Фабиен Русел
лидер на Френската комунистическа партия

В Марсилия полицията преброи почти четири хиляди и половина души, сред които - лидерът на опозицията "Непокорена Франция" Жан-Люк Меланшон. В Нант в демонстрацията участваха между 3000 и 4000 души.

Към стачкуващите се присъединиха 11% от учителите, според Министерството на образованието, както и транспортни работници (съобщава се спиране на влаковете в столичния район Ил дьо Франс).

В същия ден премиерът Елизабет Борн обяви, че правителството ще проведе нов кръг от консултации за приемане на законопроекта за пенсионната реформа "преди зимата". Кабинетът на министрите няма намерение да отстъпва по въпроса за отлагането на възрастта за пенсиониране на 65 години.

На свой ред президентът Еманюел Макрон каза, че ако при приемането на пенсионната реформа парламентът изрази неодобрение към правителството, той не изключва разпускането на Националната асамблея.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: