Цените на газа в Европа паднаха под 1800 долара за първи път от два месеца

Цените на газа в Европа паднаха под 1800 долара за първи път от два месеца Снимка: https://pixabay.com/

Борсовите цени на газа в Европа в началото на днешната търговия загубиха 4%, падайки под 1900 долара за хиляда кубически метра за първи път от почти два месеца - от 26 юли насам, сочат данните от лондонската борса ICE

Следващият - октомврийски - фючърс (според индекса на най-големия европейски хъб TTF) отвори търговията при почти $1858 за хиляда кубически метра (минус 4,3%), а към 10 часа котировките паднаха до $1852.

По-късно цената на газа в Европа по време на търговията падна под 1800 долара за първи път от 25 юли, а общото понижение на цената на газа от началото на деня вече надхвърли 7%.

 

По-рано върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел посочи, че регионът успя да се освободи от сериозната зависимост от руския газ, делът му във вноса падна до незначително ниво.

Междувременно  Европейската комисия  предложи  редица мерки в подкрепа на потребителите на електроенергия. Така по-специално регулаторът препоръча облагане на свръхпечалбите на енергийните компании, чийто общ размер може да достигне 140 милиарда евро.

Освен това беше предложено да се въведе задължително ограничение на потреблението на електроенергия в пиковите часове, както и да се осигури допълнителна ликвидност на засегнатите от кризата компании. Разработените мерки ще бъдат обсъдени през септември, а на 30 септември ще се състои среща на министрите от ЕС, чиято цел е да се постигне споразумение по този въпрос преди началото на отоплителния сезон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: