Науката разгада точния час и датата, когато Вермеер рисува „Изглед на Делфт"

Науката разгада точния час и датата, когато Вермеер рисува „Изглед на Делфт"

Днес са запазени само 35 картини на ненадминатия майстор на битова живопис и жанровия портрет от XVII век Ян Вермеер.

Професорът по астрономия в Тексаския университет Доналд Олсън определи кога е нарисувана известната творба на холандеца Ян Вермеер, пише Guardian.

Художникът е майстор на битовата живопис и жанровия портрет, известен с изключителната си прецизност в предаването на светлината. За жалост, до нас са достигнали само 35 негови картини. 

„Изглед на Делфт“ се счита за най-известното изображение на града, направено през XVII век, но експертите не спират да спорят за точната дата на неговото създаване.

След като проучил светлосенките върху платното, Олсън и група изследователи стигат до извода, че Вермеер е вдъхновен от конкретен момент: 8 часа сутринта на 3 септември 1659 г. или, може би, същото време, но година по-рано.

Тогава художникът е бил на 27 години и е живял в хотел на третия етаж.

Олсън изказва хипотезата си след посещение на Делфт и определяне на точния ъгъл, под който пада светлината, така че тясната й вертикална ивица да се вижда от централната кула с часовника на църквата. 

Църквата е построена в готически стил през 1300 г. и е завършена окончателно през 1496 г. Основната й характеристика е огромната камбанария, разположена на 108,75 м височина.

„Това беше нашият ключ и показател къде трябва да бъде слънцето“, обяснява професорът.

Времето, 8 часа сутринта, е определено според часовника на кулата. Изследователите забелязват и липсата на камбани върху църквата, които започват да се монтират през април 1660 г.

Използвайки астрономическо оборудване, учените изчисляват датите, когато положението на слънцето в небето би могло да съвпадне със сенките в творбата на Вермеер.

Два варианта се оказват подходящи: 6-8 април и 3-4 септември, но тъй като по дърветата на картината има много листа, е взето решение, че става дума за есента.Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: