Spiked: Енергийната криза в Германия може да доведе до колапс на еврозоната

Spiked: Енергийната криза в Германия може да доведе до колапс на еврозоната Снимка: https://pixabay.com/

Еврозоната е в опасност, тъй като Германия все повече и повече затъва в енергийна криза

Това пише анализаторът на Spiked Сабине Беплер-Шпал.

Тя предупреди, че "еврозоната е опасно зависима от Германия и следователно последиците от икономическите сътресения, пред които е изправен Берлин днес, много скоро ще се усетят в целия континент.“

Журналистът отбелязва, че мнозина са шокирани от факта, че Германия за първи път от десетилетия регистрира търговски дефицит.

Германия беше единственият голям член на еврозоната с постоянно положителен търговски баланс. Следователно не е изненадващо, че докато ФРГ отслабва, еврото бързо губи стойност не само спрямо долара, но дори и спрямо швейцарския франк“,  - обясни Беплер-Шпал.

Германските власти се опитват да обвинят украинската криза за всички проблеми, но това не е съвсем вярно, пише наблюдателят. В крайна сметка именно решението за изоставяне на ядрената енергия, взето от бившия канцлер Ангела Меркел през 2011 г., доведе до повишената зависимост на Берлин от руския газ. Това е една от основните причини за сегашната енергийна криза, констатира журналистът.

"Хората ще платят цената за минали грешки. Но кой ще плати, ако цялата еврозона рухне, особено когато водещата икономика в региона не е в състояние да се справи със собствените си кризи?" обобщава Беплер-Шпал.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: