На фона на спирането на "Северен поток" може да започне надпревара в цените на газа

На фона на спирането на "Северен поток" може да започне надпревара в цените на газа Снимка: novostivl.ru

Bloomberg: Стойността може да достигне августовските пикоове

На фона на спирането на газопровода "Северен поток" може да започне надпревара в цените на газа с достигането на августовските максимуми. Действията на Русия нивелират скорошното намаляване на стойността.

Тази информация беше споделена от изданието Bloomberg, което се позовава на инвестиционна компания Goldman Sachs Group.

В неотдавнашен доклад на компанията се споменава решението на "Газпром" да спре "Северен поток". Новината вероятно отново ще "засили несигурността на пазара относно способността на Европа да управлява хранилищата през зимата" и ще допринесе за "значителна надпревара от понеделник, потенциално повтаряща августовските пикове". Това мнение се споделя от анализатори, включително и от ръководителя на отдела за енергийни изследвания на Goldman Sachs Дамиен Курвалин.

Ситуацията с цената на газа може да се влоши към края на сезона, когато запасите се изчерпят. Друг опасен вариант са силните студове, които ще принудят европейците да увеличат отоплението. Въпреки това, в Goldman Sachs смятат, че потенциалното шоково увеличение на цените ще бъде краткосрочно. Европа ще може да стабилизира цената на газа на ниво малко по-високо от сегашното - около 215-230 евро за мегаватчас.

Изданието припомня, че на фона на новината за запълването на газовите хранилища на водещите европейски страни цената на енергоресурса започна да намалява. Германия вече достигна ниво на запълване от 84,5%, а Холандия се приближи до нивото от 80%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: