Цените на доставките от Китай и Турция за Русия се удвоиха

Цените на доставките от Китай и Турция за Русия се удвоиха Снимка: gadgetonus.com

Китайските логистични компании таксуват контейнерните превози през лятото на два пъти по-високи цени, подобен е и ценоразписът на Турция.

Според "Комерсантъ" през февруари доставката на контейнер от Китай до Русия по море е струвала $ 6000, а през лятото цената е нараснала до $ 11 500. Турция следва същата ценова политика. 

Експертите обясняват ситуацията с намаляването на конкуренцията, след като много чуждестранни логистични компании се оттеглиха от дестинациите към Русия, а наложените санкции от своя страна рязко увеличиха търсенето на китайски и турски стоки в Руската федерация. Търговците предупреждават, че високите транспортни разходи неминуемо ще се отразят на крайните цени на стоките.

През май медиите съобщиха, че Китай рязко е намалил доставките на високотехнологични продукти за Русия, опасявайки се от налагането на американски санкции. Конкретно, в сравнение с февруари, вносът на лаптопи от Китай е намалял с 40%, на смартфони - с 66%, а на мрежово оборудване с 98%.

В отговор на масовото изтегляне на чужди марки от руския пазар, Москва легализира т.нар. „паралелен внос” на стоки, който заобикаля носителите на авторските права, с очакването „да се осигури вътрешният пазар с търсени стоки и да се стабилизират цените им“. 

Първоначално ориентиран към потребителската електроника, облеклото и козметиката, този ход обаче не сработи, или се задейства частично и в минимален мащаб, тъй като много страни се опасяват, че доставките за Русия може да ги поставят под ударите на вторични санкции от ЕС, САЩ, Великобритания и други страни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: