Чешкият министър на правосъдието заяви, че в ЕС има заплаха за революции

Чешкият министър на правосъдието заяви, че в ЕС има заплаха за революции Снимка: https://pixabay.com/

Блажек твърди, че нарастващите цени на енергията заплашват ЕС с революция

Галопиращият ръст на цените на енергията в Европа заплашва съществуването на Европейския съюз и застрашава политическата система на Чешката република, заяви чешкият министър на правосъдието Павел Блажек пред iDNES.cz.

Според него по-драматична ситуация в социално-политическата сфера от сегашната в Европа не е имало от 1989 г. насам и е сигурен, че "ако правителството не реши енергийната криза, то няма да остане дълго време на власт."

"Ако не се намери решение на европейско ниво, тогава Европейският съюз като такъв ще бъде застрашен", каза министърът и предупреди за заплахата от революция.

По-рано стана известно, че Чешката република, председателстваща до края на годината в Съвета на страните от ЕС, свиква спешна среща на енергийните министри на ЕС, за да обсъдят мерки за разрешаване на ситуацията в енергийния сектор. Освен това в страната, поради рязкото увеличение на цените на тока и газа, търсенето на камини се е увеличило десетократно спрямо миналото лято.

В същото време търсенето на дърва за огрев, както и цените им, нарастват много бързо. Според чешката статистическа служба цената на електроенергията се е повишила с 33,6% на годишна база през юли, а тази на газа с 59,8%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: