Малко гръцко пристанище се превръща в оръжеен център на САЩ

Малко гръцко пристанище се превръща в оръжеен център на САЩ Снимка: protothema.gr

Войната на Кремъл в Украйна променя региона на източното Средиземноморие

Оръжейните помощи за нападнатата страна не секват, но потокът американски военни доставки през Александруполис накара руски и американски компании да се състезават за контрол над пристанището, отбелязват регионални и световни медии, включително New York Times.

На пръв поглед градчето с около 60 000 жители изглежда малко вероятна геополитическа точка на международен конфликт. Но наред с газовия терминал, тихото пристанище в североизточна Гърция пое централна роля в увеличаването на военното присъствие на САЩ в Източна Европа и край малките рибарски лодки все по-често акостират големи американски военни кораби. 

В опита си да ограничи руската агресия в Украйна, Пентагонът транспортира от тук огромни оръжейни арсенали. Това разгневи Русия, но и съседна Турция, подчертавайки как войната в Украйна променя икономическите и дипломатическите отношения в Европа.

Турция и Гърция са членки на НАТО, но между двете държави тлее дългогодишна враждебност, включително конфликтът за Кипър и териториалните спорове в Източното Средиземноморие, затова Турция вижда потенциална заплаха в по-дълбоките отношения между Гърция и Вашингтон.

Гръцкото правителство приветства ръста на корабоплаването и военната активност. Според New York Times, и  местните жители, а и балканските съседи на Гърция също се надяват, че американците ще стимулират регионалната икономика и ще бъдат гаранция за сигурност на фона на нарастващото регионално напрежение.

„Ние сме малка страна“, казва Янис Капелас, 53-годишен собственик на кафене в Александруполис. „Хубаво е да имаме на наша страна голяма държава, която да ни защитава“.

Стратегическият залог се покачи допълнително с предстоящата продажба на пристанището в някогашния Дедеагач. За контролния пакет се състезават четири групи компании - две съдружия на американски фирми, подкрепяни от Вашингтон, и други две, свързани с Русия. 

Изходът от надпреварата може да се превърне във фактор, разпалващ – или потушаващ още едно тлеещо огнище на напрежение в Източна Европа, раздухвано от войната на Москва в Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: