Военната помощ на САЩ за Украйна надхвърля 10 милиарда долара при Байдън

Военната помощ на САЩ за Украйна надхвърля 10 милиарда долара при Байдън Снимка: https://pixabay.com/

Администрацията на Джо Байдън е насочила повече от 10 милиарда долара военна помощ за Украйна от началото на работата си

Това съобщи държавният секретар Антъни Блинкен. Ден преди това, на 19 август, беше одобрен нов пакет от 775 милиона долара.

„Този ​​пакет довежда общата военна подкрепа за Украйна до около 10,6 милиарда долара от началото на работата на тази администрация“, написа Блинкен в изявление на уебсайта на Държавния департамент. Той отбеляза, че общо около 50 държави от съюзниците и партньорите на САЩ оказват помощ на Киев.

Държавният секретар обеща да продължи да подкрепя Украйна. Той отбеляза, че оръжията, изпратени в Киев, "са внимателно калибрирани, за да повлияят максимално на ситуацията на бойното поле и да укрепят позицията на Украйна на масата за преговори".

Както беше съобщено по-рано, новият пакет от помощи на стойност 775 милиона долара включва дронове Sky Eagle, противотанкови ракетни системи Javelin, боеприпаси за залпов огън HIMARS и други оръжия. Пентагонът също така проучва възможността за доставка на Украйна  нови видове оръжия, каза представител на ведомството на брифинг.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: