Страните от НАТО могат с години да подкрепят Украйна във война с Русия - Столтенберг

Страните от НАТО могат с години да подкрепят Украйна във война с Русия - Столтенберг

Според генералния секретар на НАТО Путин е сгрешил в изчисленията си, надявайки се да спечели войната срещу Украйна за няколко дни

Страните от НАТО могат да подкрепят Украйна с години в борбата срещу руската военна агресия.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за ZDF.

Според него Путин се е объркал много, надявайки се да спечели войната срещу Украйна за няколко дни.

"Половин година се води война. Русия понесе големи загуби - Украйна успя да отвърне на удара и да си върне територии на север около Киев и на изток около Харков, както и да спре настъплението в Донбас. Но войните са непредсказуеми по природа. Успяхме да предвидим руската инвазия много точно. Предупредихме за това миналата есен, но как ще протече войната е непредсказуемо", каза Столтенберг.

Той отбеляза, че задачата на западните страни е „да увеличат максимално вероятността за приемлив изход от войната от гледна точка на Украйна“.

„Това, което можем да направим, е да предоставим военна, финансова, хуманитарна и икономическа подкрепа на Украйна“, каза генералният секретар на НАТО.

Според него Западът трябва да продължи да подкрепя Украйна, както по отношение на солидарността с Киев, така и за защита на собствените си интереси. В края на краищата държавите не могат просто да нахлуват в своите съседи и ако това бъде позволено, рискът от война и агресия срещу съюзниците от НАТО ще се увеличи в света.

"Ние като НАТО имаме две роли: трябва да подкрепим Украйна, близък партньор. Друга задача е да предотвратим ескалацията на войната. Правим това, като изпращаме ясно послание до Русия. Нашият ангажимент за колективна отбрана по член 5 е неоспорим“, каза Столтенберг.

Той също така добави, че едно от заключенията на тази война е разбирането на важността на наличието на запаси за подпомагане на военните усилия.

„Нуждаем се от силна защита, за да предотвратим войни“, каза Столтенберг.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: