Шрьодер съди Бундестага

Шрьодер съди Бундестага Снимка: https://pixabay.com/

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер заведе дело в съд в Берлин, в което настоява Бундестагът да възстанови привилегиите на бившия правителствен ръководител, частично отнети му през май

Бившият канцлер иска да върне кабинета си в парламента, както и служителите си. Това съобщава вестник Welt.

На 18 май Бундестагът реши да намали средствата, отпускани на Герхард Шрьодер за поддръжка на кабинета му, поради нежеланието на бившия канцлер да напусне ръководни позиции в руските енергийни корпорации. В делото на Шрьодер срещу Бундестага се посочва, че това решение е "незаконно".

Според Der Spiegel поддръжката на кабинета на бившия канцлер е струвала около €400 000. Някои служители доброволно са напуснали офиса на Герхард Шрьодер заради връзките му с Русия. От привилегиите на бившия канцлер му останаха личната охрана и държавната пенсия. В същото време германският министър на финансите Кристиан Линднер не изключи Шрьодер да бъде включен в санкционния списък на ЕС.

Веднага след решението на Бундестага, на 20 май, бившият канцлер обяви оттеглянето си от борда на директорите на Роснефт. На 3 август той беше на посещение в Москва. Тогава от Кремъл не изключиха възможността той да се срещне с Владимир Путин. В интервю за Stern след пътуването Шрьодер каза, че няма да се кара с руския президент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: