Франция: Предложиха на алпинистите да оставят депозити за погребенията си

Франция: Предложиха на алпинистите да оставят депозити за погребенията си Снимка: https://pixabay.com/

Изкачването на Монблан не е лесно и не е евтино

И може да стане още по-скъпо: кметът на френската община Saint-Gervais-les-Bains предложи да се принудят алпинистите да направят депозит от 15 хиляди евро, преди да се изкачат: десет от тях за евентуално заплащане за работата на спасителната служба, и още пет за евентуално погребение.

Ето как местните власти предлагат да се справят с неподготвените туристи, които отиват в планината през горещото лято, въпреки предупрежденията за опасност.

Това е начин да се привлече вниманието. Всеки трябва да знае, че когато има идиоти, които нарушават правилата, има последствия. Човешки последствия за тях, защото могат да умрат, и човешки последствия за спасителите, които отиват да търсят телата им или да ги спасяват“, каза кметът на община Saint-Gervais-les-Bains Жан-Марк Пейе.

Той отбеляза още, че идеята за въвеждане на задължителен депозит е дошла, когато група туристи от Румъния се опитали да изкачат най-високия връх в Европа по шорти, маратонки и сламени шапки.

Заради високите температури това лято от планината започнаха да се откъртват големи камъни и да се свличат свлачища. Официално катеренето не е забранено, но официалните гидове в региона спряха да водят туристи поне до 15 август.

Това не пречи истинската евакуация да е безплатна. Истинска помощ. Но не такава, която ви принуждава да поемате рискове или да нарушавате табутата“ – продължава кметът на община Saint-Gervais-les-Bains Жан-Марк Пейе.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: