Северна Корея обяви, че е победила коронавируса

Северна Корея обяви, че е победила коронавируса Снимка: https://pixabay.com/

В Северна Корея не са открити нови случаи на "треска" седем поредни дни, съобщава Би Би Си, като се позовава на севернокорейски медии

Така започналата през май епидемия от болестта, която севернокорейските власти наричат ​​треска, а международни експерти смятат за коронавирус, според севернокорейските медии, е  победена.

„Няма нови случаи на треска през последната седмица и всички, които са били лекувани, са се възстановили“, се казва в изявление на Корейската централна информационна агенция. Агенцията допълва, че КНДР е навлязла в етапа на „стабилност“, но страната ще „удвои усилията за поддържане на високото качество на изпълнение на държавните противоепидемични мерки“.

Общият брой на хората, заразени с „треската“, не се съобщава от властите на КНДР. Известни са само официални данни, че от края на април 4,77 милиона души са се възстановили, а 74 са починали. Така смъртността се оказва 0,002%, което е най-ниската стойност в света. Според BBC обаче тези цифри са под въпрос от международни експерти, като се има предвид, че в КНДР няма ваксини срещу COVID-19, нито лекарства за лечение на това заболяване.

Според южнокорейския експерт, професорът по медицина в университета Ханянг, Син Юн Чонг, такава смъртност от COVID-19 е почти невъзможна, той оцени възможния брой смъртни случаи в Северна Корея на 50 000.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: