Корабоплаването по река Рейн може да спре

Корабоплаването по река Рейн може да спре

Заради сушатa в Европа нивото на водата в река Рейн е рекордно ниско, което може да направи корабоплаването по нея невъзможно

Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на изявление на германските власти, както и на транспортни и енергийни компании.

Според агенцията нивото на Рейн може да спадне до 47 см до този уикенд. Представител на Федералния институт по хидрология на Германия заяви, че нивото е рекордно ниско от много десетилетия и ако нивото на реката падне до 40 см, корабоплаването по нея ще стане невъзможно.

Доставките на въглища вече са ограничени поради ниските нива на водата, тъй като има по-малко кораби и тези, които все още могат да се използват, носят по-малко товари“, съобщи германската енергийна компания EnBW AG пред Bloomberg.

Припомняме също, че в повечето общини на Нидерландия и Франция поради рекордните горещини има е недостиг на прясна вода, посочват BFMTV и Dutch News.

Властите на двете страни вече обявиха въвеждането на специален режим, който по-специално предвижда намалено потребление на вода. Така министърът на инфраструктурата и водните ресурси на Нидерландия Марк Харбърс отбеляза, че в резултат на сушата „националните нужди надвишават обема на водата, влизаща в страната през реките и в резултат на дъждовете“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: