Китай спря покупките на храни от тайвански компании

Китай спря покупките на храни от тайвански компании Снимка: РИА Новости

Спирането на вноса ще засегне повече от 100 компании от хранителната промишленост и над 3000 продукта

Главната митническа администрация на Китай спря вноса в страната на около три хиляди продукта, закупувани от повече от сто хранителни компании в Тайван, съобщава тайванското издание LibertyTimes, позовавайки се на митническото управление.            

"Главното митническо управление на Китай снощи внезапно забрани вноса на хранителни продукти на повече от 100 хранителни компании в Тайван, спирането на вноса ще засегне повече от 3000 продукта", се казва в съобщението.

Уточнява се, че Пекин е взел това решение на фона на евентуалното посещение в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Очаква се посещението да бъде тази вечер.

Според тайванското издание China Times, информацията за преустановяването на китайския внос се е появило внезапно вчера вечерта. Списъкът на стоките включва главно селскостопански продукти, риба, сладкарски изделия и напитки. 

Според източници спирането се дължи на факта, че тайванските компании не са подновили регистрацията си след влизането в сила през март на нова заповед за митническа регистрация на вносни продукти.

В същото време централната информационна агенция на острова отбелязва, че Пекин често прилага мерки по отношение на търговската сфера на Тайван за разрешаване на конфликти. Такива мерки основно се отнасят до вноса на селскостопански и рибни продукти.

Пелоси може да стане първият председател на Камарата на представителите на САЩ от 1997 г. насам, посетил Тайван. В същото време Китай се противопоставя на посещението и предупреждава Вашингтон, че "си играе с огъня". 

Администрацията на САЩ увери Пекин в неотстъпчивост от политиката на "единен Китай", но подчерта, че председателят на Камарата взема решенията си сама.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: