Експортът на турски мебели за Русия през първото полугодие е нараснал с 88%

Експортът на турски мебели за Русия през първото полугодие е нараснал с 88% Снимка: pikist.com

На фона на оттеглянено на шведската фирма IKEA, експортът на турски мебели за Русия нарасна с 88%. Износителите смятат, че търсенето на мебели от Турция ще продължи да расте до края на годината.

Експортните доставки на турски мебели за Русия през периода януари-юни 2022 г. са се увеличили с 88,1% (до 65 млн. долара), съобщава турската агенция Anadolu. Изданието отбелязва, че доставките за Русия са се увеличили три пъти в сравнение със средния показател за отрасъла.

В същото време обемът на експорта на турски мебели, хартия и продукти от горското стопанство се е увеличил с 30%. Износителите смятат, че търсенето ще продължи да нараства до края на годината, предаде агенцията.

Ръководителят на Асоциацията на предприемачите в мебелната индустрия (MOBSAD) Нури Гюрджан в разговор с Anadolu заяви, че през 2021 г. износът на мебели от Турция възлиза на 4,3 милиарда долара, а през първата половина на 2022 г. вече е 2,4 милиарда долара. 

Според него Турция е започнала да доставя повече мебели в такива страни, като Германия, САЩ и Франция (те купуват мебели с висока добавена стойност). Освен това, заради спецоперацията в Украйна е нараснало търсенето на турски мебели и на руския пазар, заяви Гюрджан.

По негова оцетка Турция сега заема 8-мо място сред страните износителки на мебели в Русия. Миналата година износът за Русия възлиза на около 40 милиона долара (в сравнение с 65 милиона долара през първата половина на 2022 г.). "Възнамеряваме да достигнем ниво от над 100 милиона долара до края на годината и да счупим абсолютния рекорд", каза ръководителят на Асоциацията. 

Според Гюрджан оттеглянето на шведския мебелен гигант IKEA от руския пазар е добра възможност за турските производители от гледна точка на нарастването на експорта за Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: