Американската прокуратура обвини руски инфлуенсър за намеса в политиката на САЩ

Американската прокуратура обвини руски инфлуенсър за намеса в политиката на САЩ Снимка: meduza.io

Войната на Русия в Украйна изостри бдителността в много страни и вероятно не без основание

Падат политически лидери, раздухват се междупартийни и вътрешни борби, набират сили движения, открито финансирани от Русия. Сега американската прокуратура обвини московчанина Александър Викторович Йонов в заговор за използване на американски граждани като "неволни руски агенти", съобщава ВВС.

В обвинителния акт на Министерството на правосъдието на САЩ се твърди, че цел на инфлуенсърските кампании на  Йонов неизменно са били изборите в САЩ. Още през 2016 г. той работи в сътрудничество с близкия до Владимир Путин руски олигарх Евгений Пригожин, който също е обект на санкции в САЩ именно заради опита му да повлияе на президентските избори, спечелени тогава от Доналд Тръмп. 

След това, в средата на 2021 г. Йонов провежда кампания за „разпространение на дезинформация, която би повлияла на изборния процес в САЩ“, а през 2022 г., отново в сътрудничество с Пригожин и неговата Фондация за борба с несправедливостта (FBR) се е опитал да окаже пряка финансова подкрепа на конкретен кандидат-губернатор. 

Тази своя дейност Йонов е осъществявал в качеството си на основател и лидер на Антиглобализационното движение на Русия (AGMR) – прокремълска организация, използвана често от Москва в обвиненията ѝ срещу независими руски медии, че са „чуждестранни агенти”. 

AGMR осъществява и международна дейност, разработвайки например леви американски политически групи и сдружения на афроамериканци, които превръща в проводници на руските държавни интереси, отбелязва washingtonpost.com. 

Прокуратурата смята, че обвиненият е работил под ръководството на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и неназовани политически формации във Флорида, Джорджия и Калифорния. Твърди се още, че една от задачите на Йонов е била „да насърчи отделянето на Калифорния от Съединените щати“. 

Пред CNN Йонов каза, че в момента е в Русия, така че вероятно ще бъде съден задочно. Ако бъде признат за виновен, той може да получи максимум пет години затвор за дейността си в САЩ. В продължение на поне 7 години „от декември 2014 г. до март 2022 г.”, той и най-малко три руски длъжностни лица са „участвали в дългогодишна чуждестранна злонамерена кампания срещу САЩ“, се казва в обвинението.

„Не съм срещал такава глупост и измама. Няма конкретни имена на длъжностни лица, няма доказателства за финансиране и няма разбираеми аргументи”, написа във Facebook обвиненият и продължи с лозунги: „Украинската криза подлуди американските служители! Другари, сега виждате каква „демокрация” има в САЩ!”

Случаят отразиха и някои независими руски медийни организации, които Йонов по традиция веднага обяви за чуждестранни агенти. 

Първата мярка на американските власти е въвеждането на санкции спрямо AGMR, лично срещу Александър Йонов и две други контролирани от него организации - уебсайтът STOP-Imperialism и IonovTranscontinental, компания, чиято дейност  може да се проследи в Иран, Венецуела и Ливан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: