Финландски лекар: време е да премахнем ковид от списъка с опасните заболявания

Финландски лекар: време е да премахнем ковид от списъка с  опасните заболявания Снимка: https://pixabay.com/

Ръководителят на Финландския институт по здравеопазване и социални грижи Мика Салминен смята, че Covid-19 трябва да бъде изключен от списъка на опасните инфекциозни заболявания

 Според лекаря карантината и изолацията вече няма да помогнат за спиране на разпространението на Covid-19, според LSM.lv.

Според финландския лекар коронавирусът вече не заплашва повечето хора със смърт или увреждане.

В същото време Министерството на социалните грижи и здравеопазването на Финландия смята, че не трябва да се бърза с премахването на болестта.

В скорошно интервю за MTV Мика Салминен постави под въпрос необходимостта от запазване на Covid-19 в списъка на опасните инфекциозни заболявания. Според ръководителя на Финландския институт по здравеопазване и социални грижи тази категория обикновено включва инфекции с висока смъртност и инвалидност. Но след масовата ваксинация Covid-19 представлява сериозна опасност само за определени хора.

Финландският институт по здравеопазване и социални грижи признава, че се очаква нова вълна на пандемията през есента, но се съмнява дали тя може да бъде спряна чрез ограничаване на хората.

По материали на Delfi.lv

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: