Hyundai ще разработи за Европа електромобил за 20 хил. долара

Hyundai ще разработи за Европа електромобил за 20 хил. долара Снимка: Hyundai

Южнокорейският концерн Hyundai Motor Company се готви да се включи в битката за най-обещаващия пазар за бюджетни електромобили

Според маркетинговия директор Андреас-Кристоф Хофман компанията работи върху компактен електрически автомобил на стойност около $20 000. Той е проектиран специално за европейския потребител.

Моделът ще се конкурира с решения на VW, Renault, Smart, както и с предстоящия автомобил на Tesla, който отдавна проявява интерес към същия ценови сегмент.

„Всеки в индустрията знае, че целта за достъпна електрическа кола е 20 000 евро“, каза Хофман пред Automotive News.
 

Говорител на Hyundai призна, че създаването на достъпна, малка и същевременно висококачествена електрическа кола е трудна задача дори за големите автомобилни производители.

Трудността се състои в намирането на баланс между капацитета на батерията и производителността поради високата цена на компонентите.

При някои   батериите представляват 60% от цената на електромобила, а   40% представляват всичко останало – дизайн, изграждане, обслужване и маркетинг – според анализаторите.

Не е ясно кога достъпната електрическа кола на Hyundai ще бъде пусната в продажба. Според Хофман разработката   "ще отнеме известно време", но в дългосрочен план бюджетният модел значително ще увеличи влиянието на марката на европейския пазар.

Като цяло Hyundai има за цел да пусне 11 изцяло електрически автомобила в Европа до 2030 г. Сега концернът продава в региона компактния електрически кросоувър Ioniq 5, към който скоро ще се присъедини седанът Ioniq 6.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: