Европа: Изгарящо слънце и пожари

Европа: Изгарящо слънце и пожари Снимка: https://pixabay.com/

Южна Европа, под палещото слънце и в дима от пожари, преживява изключително трудни времена

 В Португалия  повече от 2000 пожарникари   се бориха с 4 големи пожара, бушуващи в северната и централната част на страната. Загинал е най-малко 1 човек, около 60 са ранени и са с изгаряния с различна тежест. От началото на годината зоната на изгорената земя в Португалия достигна 30 000 хектара, което е с 68% повече от миналата година.

Casas de Miravete, Касерес / Испания

В Испания ситуацията не е много по-добра. В Касерес, от другата страна на границата, пожарите са унищожили повече от 6500 хектара гори и храсти; пламъците заплашват да обхванат националния парк Monfragüe. От опасната зона са евакуирани 30 души.

Caseau, La Teste-de-Buch /Франция

В югозападната част на Франция хиляда пожарникари и 10 противопожарни самолета и хеликоптера се опитват да овладеят два пожара в района на Бордо. Евакуирани са над 11 хиляди души. От вторник досега са изгорели около 7,3 хиляди хектара гори.

Френският президент Еманюел Макрон благодари на пожарникарите за тяхната работа, както и за проявената европейска солидарност: Испания, Португалия, Албания и Хърватия успяха да използват този механизъм за помощ.

Шибеник /Хърватска

В Хърватия пожар унищожи 3,3 хиляди хектара гора.

Фериса, Сароникос / Гърция

Пожар  гори и в горите на Гърция. Силните ветрове помагат за разпространението на пожара в райони югоизточно от Атина и на остров Крит. Властите наредиха евакуация на жителите ....

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: