Борсовата цена на газа в Европа падна с 12%

Борсовата цена на газа в Европа падна с 12%

Канада направи изключение в санкциите срещу Русия - газовата турбина може да се върне от ремонт след две седмици

Борсовата цена на газа на  ICE Futures падна рязко в началото на търговията на 11 юли. Цената на августовския фючърсен договор в хъба TTF в Холандия падна с 12%, достигайки €154 за 1 MWh, или $1639,5 за 1000 кубически метра, показват данните на борсата ICE.

Европейският газ поевтинява на фона на новината за предстоящото връщане на газовата турбина на германската компания Siemens в Русия след ремонт, необходима за изпомпване на газ по газопровода "Северен поток". От Siemens обясниха, че оборудването е ремонтирано в завод в Канада и не може да бъде върнато заради санкциите срещу Русия.

Министърът на природните ресурси на Канада обяви предаването на турбината на Siemens на Германия на 10 юли, ден преди спирането на тръбопровода за поддръжка. Той подчерта, че заради липсата на газови доставки германската икономика ще се изправи пред сериозни проблеми.

Украинското министерство на енергетиката разкритикува решението на Канада, като го нарече "огъване според капризите на Русия". Канада ще изпрати турбината за "Северен поток" приблизително след 14 юли, пише "Комерсант", позовавайки се на свои източници. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: