Екологична катастрофа: Открита е озонова дупка седем пъти по-голяма от антарктическата

Екологична катастрофа: Открита е озонова дупка седем пъти по-голяма от антарктическата Снимка: ferra.ru

И това не носи нищо добро

В атмосферата на Земята почти над целия тропически регион е открита "огромна" озонова дупка, за чието съществуване не се предполагаше. И тя е седем пъти по-голяма от озоновата дупка в Антарктида, която се отваря всяка година през пролетта.

ЗатовасъобщаваThe Independent.

Професор Цин-Бин Лу, учен от Университета във Ватерло, Онтарио, заяви, че съгласно неговите изследвания, откритата озонова дупка съществува вече повече от 30 години и "за разлика от Антарктическата озонова дупка, която се появява само през пролетния сезон", тропическата озонова дупка се появява през всички сезони от 80-те години на миналия век насам, а площта й е около седем пъти по-голяма.

"Това може да доведе до увеличаване на нивото на ултравиолетовите лъчи на Земята и свързаните с това рискове от рак на кожата и катаракта, както и други негативни последици за здравето и екосистемите в тропическите региони", заяви Лу.

Той каза, че има "предварителни доклади, показващи, че нивата на изчерпване на озона над екваториалните региони вече застрашават голяма част от населението на тропическите региони".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: