Появи се устройство, което може да наблюдава хора през стени

Появи се устройство, което може да наблюдава хора през стени

Израелската компания Cameo-Tech представи Xaver 1000, технология, която може да проследява обекти и хора през стени в реално време

Системата е базирана на набор от патентовани сензори и алгоритми за машинно обучение, тя може да определи присъствието на хора зад стена, дали са въоръжени, техния брой и на какво разстояние са от сканираната стена, лицето дали е изправено, седнало или легнало, накъде е обърнато, както и общото пространство в стаята.

Външният вид на Xaver 1000 напомня на осветителни тела, използвани във филмовата продукция. Системата се състои от статив, сгъваеми панели и 10,1-инчов екран, който показва резултатите от сканирането и с него се управлява устройството, съобщава Business Insider.

Когато операторът иска да узнае какво се случва зад стената, той просто фиксира платформата към стената и започва процеса на идентификация. Необходими са само няколко секунди, за да може устройството да сформира изображение с точното разположение на обектите и хората зад стената и да продължи да проследява тяхното движение.
 

Технологията може да показва живи обекти зад стени с толкова висока разделителна способност, че може да се разбере дали човек е седнал, изправен или легнал, дори ако е бил неподвижен за значителен период от време. Някои части от тялото също могат да бъдат открити, казват от компанията.

Според Cameo-Tech технологията създава триизмерна визуална картина и излъчва случващото се в реално време. В същото време алгоритмите независимо интерпретират събраните данни - например ИИ може да определи оформлението на стаята, дали има човек зад стената, в каква позиция е той в момента, накъде е насочено лицето му и дали има оръжие. 
Подобна възможност ще бъде особено важна при операции по спасяване на заложници.

   Компанията твърди, че системата лесно прониква във всички обичайни строителни материали.

Cameo-Tech също така добавя, че Xavier 1000 може да се превърне в "основната система" за определени операции за военните, правоприлагащите органи, разузнавателните звена и екипите за търсене и спасяване. В много отношения това се дължи на простотата на устройството - технологията не изисква разбиране за това как работят алгоритмите и скенерите и всичко, което се изисква от оператора, е да разбере сравнително прост интерфейс за управление.

Cameo-Tech не разкрива технологията, използвана в устройството.

Xavier 1000 е част от семейството продукти See Through Walls, които компанията разработва за военните. Анонсът на новата технология се състоя миналата седмица в рамките на изложението Eurosatury 2022 в Париж. Кога системата ще се появи на търговския пазар, Cameo-Tech все още не съобщава.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: