Всеки 10-ти случай на рак в Европа е свързан с външни фактори

Всеки 10-ти случай на рак в Европа е свързан с външни фактори Снимка: https://pixabay.com/

Около един на всеки 10 случая на рак в Европа може да се дължи на външни фактори като, например, замърсяване

Това показва доклад на Европейската агенция за околната среда (ЕЕА).

„Излагането на замърсен въздух, канцерогенни химикали, радон, ултравиолетова радиация и пасивно пушене,  заедно могат да причинят повече от 10 процента от случаите на рак в Европа“, се казва в доклада.

Пушенето, консумацията на алкохол и хранителните навици не са включени в анализа на агенцията на Европейския съюз със седалище в Копенхаген.

Рисковете от рак, свързани с околната среда и работното място, могат да бъдат намалени чрез борба със замърсяването и промяна на навиците, според EEA.

„Рисковете от рак в околната среда и на работното място са предотвратими и намаляването им е от съществено значение за намаляване на тежестта на рака в Европа“, заключава докладът.

С близо 2,7 милиона нови случая и 1,3 милиона смъртни случая годишно, Европейският съюз е по-силно засегнат от проблема, отколкото други региони в света, показват данни на EEA.

Въпреки че Европа представлява по-малко от 10 процента от населението на света, тя представлява почти 23 процента от новите случаи на рак и 20 процента от смъртните случаи от рак в световен мащаб“, се казва в доклада.

В доклада се призовава за регулации и подходящи мерки за предотвратяване и намаляване на излагането на замърсяване, като се отбелязва, че вероятно ще минат години, за да се видят резултати.

HINA

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: