САЩ с нова стъпка срещу петролните приходи на Русия

САЩ с нова стъпка срещу петролните приходи на Русия Снимка: livemint.com

Администрацията на американския президент прави ход, с който иска да реши два проблема едновременно: да намали приходите от петрол на Русия и да намали темпа на инфлация в САЩ.

Както отбелязва агенция Bloomberg, позовавайки се на източници в американската администрация ОПЕК+, членовете на картела, в който Русия все още е член, виждат все по-малко смисъл в съществуването си: цените на петрола скочиха до непостигани от години нива и вече се губи смисълът от намаляване на нефтопроизводството. Американската администрация иска да се възползва от това, опитвайки се да убеди лидера на картела Саудитска Арабия, както и Обединените арабски емирства (ОАЕ), да увеличат рязко добива на петрол.

Източници, близки до Рияд казват, че вариантите все още внимателно се преценяват, без да се взема страна. Експертите отбелязват, че Саудитска Арабия балансира между съюзниците, опитвайки се да постигне максимална полза за себе си. 

На предишната среща на ОПЕК+, под прекия натиск на Риад, картелът вече увеличи производствените квоти на всички членове, но реална възможност за това имат само самата Саудитска Арабия и ОАЕ. Евентуалното увеличение би представлявало едва 2% от световното производство, но световният пазар ще приеме дори такива обеми с облекчение, тъй като поскъпването на енергията е една от основните причини за рязката инфлация по света.

За САЩ споразумението със Саудитска Арабия и ОАЕ би било идеалното решение на два проблема едновременно. Русия не само ще загуби значителна част от петролните си приходи, но и влиянието си върху ОПЕК и петролния пазар като цяло. По-голямото предлагане на петрол на пазара ще помогне на САЩ да преодолеят рекордния темп на инфлация, който в момента притеснява администрацията на Байдън.

В същото време Русия започва да губи влиянието си на петролния пазар. По думите на вицепремиера на Руската федерация Александър Новак, през втората половина на 2022 г. руският нефтодобив ще претърпи срив, което поставя под въпрос изпълнението на поетите задължения на Русия по ОПЕК+. Според документ на руското министерство на икономиката, производството на петрол през 2022 г. ще падне със 17%. Прогнозата се потвърди към средата на април, когато месечният нефтодобив отбеляза 7.5% спад.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: