Ако ще пътувате в Европа това лято, запасете се с търпение

Ако ще пътувате в Европа това лято, запасете се с търпение Снимка: expressnews.com

Според Air Council International, европейската търговска администрация за летищата, на две трети от европейските летища закъсненията са неизбежни през сезона.

Лондонското летище Гетуик е последното от дългия списък, което отменя хиляди летни полети и за пореден път през последните години предизвика ефекта на доминото, тъй като при тези обстоятелства много авиокомпании на свой ред ще трябва да отменят стотици полети. Според плановете, Гетуик трябваше да обслужва 900 полета на ден, но за юли са планирани 825, а за август - 850, което средно означава отмяна на един от всеки десет полета.

Основната причина е недостигът на персонал и по думите на летищното ръководство, аерогарата просто няма друг избор, освен да въведе лимит на полетите. Планираната отмяна ще позволи на наземните оператори и авиокомпаниите да съчетаят по оптимален начин летателните си програми с наличните ресурси, коментира Euronews. Освен това по този начин ще се избегне донякъде хаоса, настъпващ при отмяна на полети в последния момент, когато летищата се превръща в принудителен бивак за разгневените пътници. 

До момента EasyJet е най-силно засегнат, но говорител на компанията обяви, че „се очаква по-голямата част от клиентите да бъдат обслужени”. Авиокомпанията премахна 40 полета на ден през оставащите дни на юни и целия юли. British Airways превантивно свали от летателните си планове 8000 полета за периода март-октомври. 

Новообявените опции на Гетуик ще предизвикат и анулиране на закупени вече билети. Все пак неприятните решения ще бъдат обявени по най-бързия начин, за да се вместят в 14-дневното предизвестие и съответно, да сведат до минимум препланирането на полети и плащането на компенсации. 

Ако полетът ви е забавен или отменен, авиокомпания трябва да ви намерят нов полет или да ви възстановят изцяло сумата. Пътник, чийто полет е отменен, има право на място в първия следващ курс до неговата дестинация, дори да бъде обслужен от конкурентен превозвач. 

Въпреки това, опашките и отмяната на полети тази година са типична картина в цяла Европа. Атрактивни и сравнително добре платени работни позиции на летищата остават незаети, след като в пика на пандемията бяха съкратени близо 191 000 авиационни работници. Сега, когато пътуванията се възраждат след срива, започнал през 2019 г., няма достатъчно персонал, който да се справи с наплива от пътувания. 

Така че, ако пътят към ваканцията ви минава през летище, бъдете в готовност за принудително чакане. Запасете се с удобни и лесно достъпни в багажа ви вещи от първа необходимост, особено ако пътувате с деца. И още нещо – ковид ограниченията в отделните страни може да са вдигнати, но всяка авиокомпания има свои правила, поне що се отнася до задължителното носене на маски в самолета. Ако нямате, не се притеснявайте, ще ви снабдят на борда и разбира се, ще ви пожелаят „Приятен полет”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: