Европейската комисия препоръча Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС

Европейската комисия препоръча Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС Снимка: https://pixabay.com/

Европейската комисия препоръчва на Украйна да бъде предоставен статут на кандидат за член на Европейския съюз, при условие че страната извърши редица необходими реформи

Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Комисията препоръчва на Европейския съвет да предостави на Украйна, първо, европейска перспектива и второ, статут на кандидат. Разбира се, това предполага разбиране, че страната ще извърши необходимата серия от важни реформи“.  Това каза фон дер Лайен пред репортери в петък.
 

Окончателното решение за предоставяне на този статут на Украйна трябва да бъде одобрено от всички 27 държави-членки на ЕС.

Европейските медии отбелязаха, че статутът на кандидат не е гаранция, че дадена страна евентуално ще се присъедини към ЕС. За да се присъедини към Европейския съюз,  е необходимо да отговаря на редица доста строги изисквания. Често преговорите между ЕС и страна, кандидатстваща за членство, се проточват много години.


Европейската комисия е решила да препоръча и предоставянето на Молдова и Грузия статут на страни- кандидатки за присъединяване към Европейския съюз, съобщи Bloomberg в петък.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: