Кисинджър не вярва в дългосрочно стратегическо сътрудничество между Русия и Китай

Кисинджър не вярва в дългосрочно стратегическо сътрудничество между Русия и Китай Снимка: Уикипедия

Хенри Кисинджър в интервю за института Berggruen (въпросите бяха зададени от бившия ръководител на Google Ерик Шмид) изясни сензационните си изказвания в Давос, когато беше обвинен, че призовава за териториални отстъпки на Русия

Кисинджър счита, че Русия вече е претърпяла стратегическо поражение. 

Според него той е имал предвид връщане към състоянието на нещата на 24 февруари, тъй като признаването на руските придобивки от този момент ще бъде награда за агресията.

Но въпросът за Крим е друга тема и предмет на преговори. Като цяло, според него, няма сензация, това, което казва Зеленски, останалото беше изопачено от журналисти. С други думи, Украйна трябва да си върне загубените през последните месеци територии, тогава ще дойде моментът за преговори.

По-интересна е другата забележка на Кисинджър: според него Русия вече е претърпяла стратегическо поражение, защото руските военни операции показаха качествена промяна в баланса на силите в Европа. Противно на това, което всички очакваха и това, което винаги се е случвало в историята, Русия не успя да победи по-слаб съсед с помощта на конвенционални въоръжени сили.

Това означава, че дългогодишният страх на Европа от руска инвазия сега е преувеличен и балансът на силите в региона се е променил драстично. Украинската армия е съществен фактор за този баланс и ако към нейните способности добавим полската и германската армия, тогава картината се променя напълно. 

Русия вече не е силата, която беше преди.

Китай сгреши с подкрепата си за Путин

Кисинджър също така смята, че Си Дзинпин, който подкрепи Путин, е направил голяма грешка, защото е очаквал бърза победа на Русия, която не се е случила. И сега тази подкрепа е в ущърб на Китай. Кисинджър не вярва в дългосрочно стратегическо сътрудничество между Русия и Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: