Смениха ръководството на ВМЗ Сопот

Смениха ръководството на ВМЗ Сопот Снимка: МИИ

Причините: влошеното финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала

Днес ръководството на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) взе решение за смяна на борда на ВМЗ Сопот. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на извънреден брифинг в икономическото министерство. 

Министър Нинова изтъкна три причини за смяната на ръководството на ВМЗ „Сопот“ – влошено финансово състояние, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала, без да е уведомено ръководството на ДКК.

Нинова съобщи, че ВМЗ Сопот завършва 2021 г. с печалба от 3 107 000 лв. Но бордът, който управлява сега, реализира загуба в размер на 1 640 000 лв. за първото тримесечие на 2022 г. За 2021 г на всеки 100 лв. разходи са реализирани 107 приходи. А за първото тримесечие на 2022 на всеки 100 лв. разходи са реализирани 96 лв. приходи. Забелязва се увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021., само за 3 месеца се увеличават задълженията на дружеството с 21 млн. лв. 

Втората причина е в отказа на ВМЗ Сопот да плати държавния дивидент към този момент, въпреки многото писма, изпратени от ДКК по този повод. Нинова припомни, че Министерски съвет е взел решение държавните дружества да преведат дивидента си за 2021 г. на 100% в бюджета до 30.04.2022 г. 

Трети мотив за взетото решение се оказва разрез със заложените управленчески принципи, касаещи държавните предприятия. „Ръководството на ВМЗ Сопот зад гърба на принципала ДКК и моя като министър обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба, разбира се, взехме мерки и я спряхме веднага, но ръководството започва да разпродава обособени части, като Почивна база „Чевира“ в Старосел, хотел в гр. Сопот, сгради, намиращи се в Индустриална зона - гара Калояново и др.“, изтъкна вицепремиерът. 

Тя съобщи и кой влиза в новото ръководство на дружеството. Това са Иван Василев Иванов – доскорошен областен управител на София област, който е завършил Военната академия, Мариан Кънчев Йовчев, многогодишен служител и директор на Терем в миналото и Камен Николов Шаралиев, завършил Технически университет  - София, който работи във ВМЗ-Сопот като директор на индустриалното оборудване, инженер по електроника и автоматика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: