Бързата мода - враг на екологията

Бързата мода - враг на екологията Снимка: stoneforest.ru

Важно е да се намали потреблението на ресурси и замърсяването на околната среда в процеса на производство на тъкани

Бързата мода или фаст-фешън оказва огромно въздействие върху планетата. Модната индустрия удвои производството си през последните 15 години. Сега обаче нараства интересът към кръговия модел на производство.

Марката Infiniti Denim, базирана в Барселона, която се занимава с рециклиране на отпадъци, вече е използвала повторно 30 тона деним тъкан.

Камила Корсини, дизайнер на Асоциацията за устойчива мода в Барселона казва: "Те дават на тъканта ново приложение, или като я пеработват в други изделия, като например чанти и портмонета, или като я раздробяват и превръщат в нова тъкан, на базата на която създават своя колекция от дрехи."

Естествените влакна, като памучния деним, се преработват много по-лесно от синтетичните или смесените. Само в Испания всеки жител изхвърля средно 23 кг дрехи годишно. И само 12% от това количество се рециклира.

Кристина Хинер от Euronews: "Рециклирането на такива изделия е една от възможните стъпки. Също така е важно да се намали потреблението на ресурси и замърсяването на околната среда в процеса на производство на тъкани".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: