В компютърната мрежа на Ватикана проникнаха хакери, подозират Китай

В компютърната мрежа на Ватикана проникнаха хакери, подозират Китай Снимка: Pixabay

Според американската компания за киберсигурност Recorded Future, Ватиканът е станал жертва на кибератака, извършена от китайски хакери.

Миналия май един фалшив имейл, съдържащ на пръв поглед съболезнования от папата, е бил изпратен до свещеник в Хонконг. Прикаченият файл всъщност е бил примамка със злонамерен софтуер, позволяващ на хакерите да получат достъп до компютърната мрежа на Ватикана.

В своя доклад Recorded Future обясняват, че са стигнали до заключението, че атаката е извършена от група хакери, свързана с китайското правителство. Те назовават тази група RedDelta. През последните месеци разследванията показват, че Китай е извършил кибератаки срещу тибетски будисти и уйгурски мюсюлмани, като по този начин се е опитал да увеличи натиска си над религиозните малцинства, следейки техните компютри.

Атаката става в момент, когато предстои Китай и Ватиканът да се произнесат през септември относно подновяването на постигнатото през 2018 г. споразумение за назначаване на епископите в страната. Споразумението отпреди две години позволи да се намали напрежението между двете страни, които не поддържаха дипломатически отношения от близо 70 години. Според доклада кибератаката би могла да бъде използвана и за получаване на информация за евентуално участие на католическата църква в скорошните протести в Хонконг.

Ватиканът все още не е реагирал на доклада, но говорителят на китайското външно министерство отрече Китай да е свързан с тези атаки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: