Италия представи план за спиране на войната в Украйна

Италия представи план за спиране на войната в Украйна

Според Repubblica документът е изготвен от външното министерство и включва четири етапа

Първият е прекратяване на огъня и ликвидиране на линията на военни сблъсъци под надзора на ООН.

След това се предполага присъединяването на Украйна към Европейския съюз "в близко бъдеще" и нейният неутрален статут без влизане в НАТО. 

Третият етап е споразумение между Украйна и Русия за „спорните територии“ на Донбас и Крим за разрешаване на противоречията по международно признатите граници.

На последния етап трябва да се сключи нов договор за мир и сигурност в Европа, който има за цел да гарантира контрол на въоръженията и предотвратяване на конфликти.

Италианският премиер Марио Драги също така призова Москва за спешно прекратяване на огъня в Украйна, за да могат "да започнат сериозни преговори" за прекратяване на военната специална операция.

На свой ред украинският посланик в Берлин призова за възобновяване на нормандския формат (Украйна, Русия, Франция, Германия) за сключване на примирие.

Междувременно прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, че "все още не може да коментира подробно" предложенията на Италия, предава ТАСС. Според него подробностите по плана все още не са известни на Кремъл.

Песков отбеляза още, че „приветства участието на всеки, който може да допринесе за уреждането“ на ситуацията в Украйна.

На свой ред заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко увери, че Москва е готова да се върне към преговорите с Украйна, ако Киев изрази готовност за това.

Процесът на преговори не беше прекъснат от нас, той беше поставен на пауза от нашите украински партньори. Веднага щом изразят готовността си да се върнат на масата за преговори, ние, разбира се, ще отговорим положително“, каза той, цитиран от Интерфакс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: