Пет държави създават система за обмен на данни, затворена за Русия и Китай

Пет държави   създават система за обмен на данни, затворена за Русия и Китай

САЩ, Канада, Япония, Южна Корея, Тайван, Сингапур и Филипините се договориха да създадат колективна система за обмен на данни, включително лична информация, която ще бъде недостъпна за Русия и Китай

Системата трябва да замени съответните структури на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (APEC), който включва Руската федерация и Китай, пише японският вестник Nikkei.

Очаква се редица страни извън АПЕК, включително Великобритания и Бразилия, да бъдат поканени в тази система в бъдеще. На тази основа те ще създадат структура за пренос на големи масиви от различни данни, по-специално икономически. Очаква се тя да бъде сравнима по мащаб със съответния механизъм, например на Европейския съюз, пише вестникът.

Както се посочва в публикацията, тези страни възнамеряват да използват такава система, по-специално за по-нататъшно разширяване на мрежите за електронна търговия, както и за въвеждане на съвместно разработени регионални структури за контрол на безпилотни превозни средства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: