Пазарът на криптовалути загуби 200 милиарда долара за един ден

Пазарът на криптовалути загуби 200 милиарда долара за един ден Снимка: https://pixabay.com/

Според Fortune, състоянието на криптовалутните милиардери, които направиха огромни печалби миналия ноември, е намаляло драстично само за няколко дни, а криптовалутите продължават да падат от миналата седмица

Пазарът на криптовалути се срина тази седмица, като цената на биткойна варираше между 28 000 и 30 000 долара през последните два дни, половината от рекордния си пик, достигнат през ноември.

Инвеститорите обвиняват за срива TerraUSD, „стабилен“ токен, близък по стойност до долара. Обикновено такава валута се счита за "безопасно място" за съхранение на техните инвестиции.

Като стабилна монета, Terra е обвързана с щатския долар и стойността й не трябва да пада под 1 долар. От четвъртък следобед валутата падна до центове, според CNET. Точните причини за това състояние на нещата са неизвестни. Уебсайтът CoinDesk приписва това на поредица от големи тегления от Anchor Protocol, който действа като банка за токени.

Изправени пред несигурност, инвеститорите продължиха да продават крипто монети, намалявайки пазарния дял с 200 милиарда долара само за един ден. В резултат на това няколко криптомилиардери загубиха по-голямата част от богатството си.

Състоянието на Майкъл Новограц, поддръжник на Terra USD, вече е на стойност 2,5 милиарда долара, в сравнение с 8,5 милиарда долара миналия ноември. Криптовалутата, която той подкрепяше толкова страстно, сега е на ръба на колапса.

Загубите му обаче са минимални в сравнение с това, през което преминава Чангпен Джао, главен изпълнителен директор на Binance.

Той влезе в Bloomberg Billionaires Index през януари тази година с лична нетна стойност от $96 млрд. Към сряда активите му спаднаха до $11,6 млрд. Тайлър и Камерън Уинкълвос, съоснователи на борсата за криптовалути Gemini, са продали 40% от състоянието си от началото на тази година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: