Германците ще плащат само по 9 евро месечно за местен и регионален транспорт

Германците ще плащат само по 9 евро месечно за местен и регионален транспорт Снимка: https://pixabay.com/

В борбата срещу изменението на климата и потреблението на изкопаеми горива, германското правителство въвежда билет за автобуси и влакове за 9 евро като част от пакет от помощи

От 1 юни гражданите на Германия ще могат да пътуват с местен и регионален транспорт само за 9 евро на месец през следващите 3 месеца. Пътуването на дълги разстояния, включително до страни от ЕС, се изключва.

Искаме гражданите да научат за възможностите, предлагани от обществения транспорт, да ги използват и да ги интегрират за постоянно в ежедневната си мобилност. С този билет ние им предоставяме стимул да го направят“, заяви федералният министър на цифровите технологии и транспорта Фолкер Висинг.

На абонатите на градския транспорт ще бъде възстановена разликата между абонаментната им цена и билета от 9 евро за така наречения период на „пробна оферта“.

Мнозина обаче се опасяват, че влаковете могат да станат изключително претъпкани, ако местният и регионален транспорт не се разширят допълнително.

Билетът от 9 евро има за цел да облекчи тежестта - особено на пътуващите от крайградските зони - и да насърчи всички да използват обществен транспорт. Това би могло да има значителен принос за намаляване на вредния за околната среда автомобилен трафик и разхода на гориво.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: