И Сърбия се готви за прекъсвания в доставките на руски газ

И Сърбия се готви за прекъсвания в доставките на руски газ Снимка: стопкадър Euronews

След спирането на доставките на руски газ за България, Сърбия подготвя спешни мерки за защита от енергийна криза

Правителството проучва, по-специално, възможността за получаване на енергоносители през Унгария. За това разказва министърът на енергетиката Зорана Михайлович. Тя допуска заплаха от намаляване на доставките, ако София започне да взема част от транзитния газ за свои нужди, както беше по време на газовата криза, свързана с Украйна.

   Сърбия е натрупала газа за повече от месец в хранилищата. Освен това имаме план за извънредни ситуации за замяна на газа с други видове гориво, в повечето случаи това ще бъде мазут. Дори и след всичко това, в крайна сметка, ние ще останем без нищо, винаги има възможности за намаляване на консумацията.

Зорана Михайлович
Министър на минното дело и енергетиката на Сърбия

Русия спря доставките на синьо гориво за България и Полша, след като отказа им да плащат в рубли. Това се определя като сериозен удар по София. България се оказа една от най-зависимите от руския газ страни в Европа и през последните години инвестира много в развитието на инфраструктурата на Балканския поток за транспортиране на енергоносители, идващи от Русия, отбелязва Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: