Цената на руския газ за Сърбия може да варира от $450 до $619

Цената на руския газ за Сърбия може да варира от $450 до $619

Цената на руския газ за Сърбия може да бъде $450-619, ако се изчислява по петролната формула, предположи президентът Александър Вучич

Според него Белград ще усети икономическите последици от конфликта в Украйна в рамките на три до четири години, съобщава TV Pink.

"Какъвто и договор да подпишем, той ще бъде много по-добър от всички тези, по които плащат европейските страни, но определено няма да бъде безплатен или както преди“, каза Вучич.

Преди това в Сърбия цената на газа беше обвързана с цената на петрола, който беше евтин. 

Ако имахме само петролната формула, сега, когато петролът стана по-скъп, щяхме да плащаме от 450 до 619 долара за 1000 кубически метра газ“, каза президентът.

В същото време той добави, че цената на петрола "убива" сръбската икономика.

По-рано сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович каза, че страната е готова да изпълни искането на Запада за намаляване на зависимостта от енергийните доставки от Русия. От септември 2023 г. Белград очаква да започне да получава втечнен природен газ от Гърция, както и газ от Азербайджан.

Решението да не се налагат санкции срещу Русия след други западни страни струва скъпо на сръбските власти, добави президентът Александър Вучич.

Както съобщава Glas Srpske, сръбският лидер е казал, че "това струва повече, отколкото може да се мисли". В същото време, отбелязва той, ако Сърбия наложи санкции, „това ще струва принципа“, защото властите на страната „знаят, че това е неморално и не носи резултати“.

Вучич заяви още, че би станал „номер едно в света“, ако наложи санкции на Русия, а медиите щяха да го нарекат „най-великият демократ в света“, въпреки че „вчера беше авторитарен“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: