Стотици камиони задръстиха границата между Полша и Беларус

Стотици камиони задръстиха границата между Полша и Беларус Снимка: theins.ru

Причината е петият пакет санкции на ЕС срещу Русия, който влезе в сила на 9 април.

Колоната се простира на 80 километра, а някои от шофьорите са на границата повече от 35 часа, съобщава theins.ru. Според журналисти на ВВС, пред двата гранични пункта от полска страна са се натрупали съответно около 230 и 400 камиона, които трябва да напуснат територията на ЕС до полунощ.

До момента няма яснота какво ще стане с хилядите други беларуски и руски камиони, които са на територията на ЕС. Ако бъдат конфискувани, може да се очаква ответна мярка спрямо полските камиони, които минават през Русия и Беларус, каза пред ВВС чиновник от полската транспортна администрация.

Новите ограничения предвиждат забрана на превоз и транзит на стоки на територията на ЕС, като изключение се прави за пощенски превози, тъй като са международна услуга, хуманитарни стоки и нефтопродукти.

С решения на съответните правителства могат да се вдигнат ограниченията за превоз на фармацевтични, медицински, селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове. Превозвачите, влезли на територията на ЕС до 9 април, получиха разрешение да доставят товарите си, след което трябва да се върнат в Беларус.

Страната вече предприе ответно решение, като забрани излизането на превозни средства с европейска регистрация, влезли на територията на Беларус след 16 април. 

В страната са регистрирани над 6000 транспортни фирми, които работят с Европа и с въвеждането на новите санкции практически губят клиентелата си. Разривът на транспортните връзки е сериозен удар по беларуската икономика, която беше един от източниците на валутни приходи в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: