Урсула фон дер Лайен: петият пакет санкции срещу Русия няма да бъде последен

Урсула фон дер Лайен: петият пакет санкции срещу Русия няма да бъде последен Снимка: wikipedia.org

Председателят на Европейската комисия отбеляза необходимостта да се обърне внимание на петрола и приходите, които Русия получава от изкопаеми горива

Новият, пети пакет от антируски санкции на ЕС няма да бъде последният. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Думите й цитира агенция Reuters.

"Сега трябва да обърнем внимание на петрола и приходите, които Русия получава от изкопаеми горива", добави ръководителят на Европейската комисия.

В изказване на сесията на Европейския парламент в Страсбург, фон дер Ляйен отбеляза, че допълнителните доставки на най-малко 15 млрд. куб. м. втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ до 2022 г., ще позволят "да се замени ВПГ от Русия през тази година", а допълнителни 50 млрд. куб. м. ВПГ, които ЕС планира да получи през следващите години, ще предостави възможност на общността "да замени една трета от руския газ", доставян по тръбопроводи.

"Добрата новина е, че съвременната газова инфраструктура ще ни позволи в бъдеще да се преориентираме към чиста водородна енергетика", каза тя, добавяйки, че САЩ и ЕС не само си сътрудничат в изготвянето на отговор на действията на РФ, но и се подкрепят в контекста на прехода към зелена енергетика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: