Европейската комисия започна процедура по лишаване на Унгария от европари

Европейската комисия започна процедура по лишаване на Унгария от европари Снимка: стопкадър Euronews

Само дни след категоричната изборна победа на премиера Виктор Орбан в Унгария, отношенията на правителството му с Европейската комисия вече се нажежават

 Във вторник Брюксел обяви, че най-накрая ще бъде използван механизъм срещу Будапеща, който обвързва финансирането на държава-членка на ЕС с нейното придържане към принципите на върховенството на закона. Това по същество е дисциплинарна процедура, водеща до намаляване на плащанията от бюджета на ЕС и от фонда за възстановяване след пандемията.

"Изпратихме писмо до Унгария с въпроси. Те ни изпратиха отговорите, ние внимателно ги проучихме и решихме, че трябва да преминем към следващата стъпка", каза Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия.


 "Комисарят по регионалната политика Йоханес Хан каза на унгарските власти, че сега ще им изпратим официално известие за стартирането на механизма за обвързване. Има определен срок за такава процедура, така че процесът вече е в ход. "

Ръководството на Европейския съюз от няколко години се опитва да принуди Унгария да спре да отстъпва от  демократичните постижения. Механизмът за върховенство на закона, въведен миналата година, е предназначен да помогне за това. Неговите задачи включват защита на фондовете на ЕС от злоупотреба от страна на правителствата, както и наказване на нарушения на основните ценности на ЕС. От Унгария се изисква спешно да се бори с корупцията и да гарантира независимостта на съдебната система. 

Полша също е обвинена в нарушаване на общите европейски ценности, но Европейската комисия все още не е завела официално дело срещу нея. Холандски  евродепутат смята, че не могат да се правят отстъпки на Варшава по основни въпроси:

Загрижени сме, че Европейската комисия преговаря с полското правителство, когато не може да се договаря върховенството на закона“, каза Софи ин 'т Велд. „Независимостта на съдебната власт също не подлежи на обсъждане“.

Унгарският министър на правосъдието Юдит Варга отговори във Фейсбук на изявлението на фон дер Лайен: „Европейската комисия трябва да приеме демократичния избор на унгарците и да не ги наказва за това, че  са гласували така, както искат“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: