Обявиха финалистите за наградата на ЕК „Натура 2000“

Обявиха финалистите за наградата на ЕК „Натура 2000“ Снимка: vespavelutina.eu

Европейската комисия обяви 21 финалисти от шестото издание на европейската награда „Натура 2000“ за 2022 година. Избраните финалисти са от Австрия, България, Естония, Франция, Германия, Гърция, Италия, Литва, Португалия, Словения и Испания. Включени са и няколко трансгранични инициативи с партньори от Кипър и Хърватия.

България е класирана и присъства с 4 кандидатури, като едната е съвместна с Гърция и Кипър.

Наградата на европейските граждани ще бъде присъдена на финалиста, който е получил най-голям брой гласове от общественото гласуване. Финалистите ще бъдат оценени и от експертно жури, което ще избере петте победители в отделните категории – „Опазване на сушата“, „Опазване на морето“, „Комуникация“, „Социално-икономически ползи“ и „Трансгранично сътрудничество“.

Шестимата победители ще бъдат обявени на специална церемония на 18 май 2022 г. в Брюксел. Наградата „Натура 2000“ отличава водещи постижения в опазването на природата, свързани с мрежата от защитените зони „Натура 2000“ в Европейския съюз.

Можете да направите Вашия избор и да гласувате онлайн за своя фаворит на адрес: https://ec.europa.eu/environment/natura-2000-award/current-edition_en до 27 април 2022 г. На интернет страницата на инициативата ще намерите и специално разработена карта, която посочва местонахождението на отделните финалисти. Можете да прочетете подробно за извършените природозащитни дейности и да разгледате техни снимки и видеоклипове. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: