Евросъюзът не е склонен да плаща за руския газ в рубли

Евросъюзът не е склонен да плаща за руския газ в рубли

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз няма да позволи плащания за руски газ в рубли

„Това би било опит за заобикаляне на санкциите. Няма да позволим нашите ограничения да бъдат заобиколени“, каза фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия нарече този вариант неприемлив, тъй като според нея плащанията в рубли биха били нарушение на антируските ограничения, наложени от Европейския съюз.

По-рано лидерите на страните от ЕС и САЩ обсъдиха готовността си да наложат допълнителни санкции срещу Русия. Те също така се съгласиха да работят заедно, за да попречат на Русия да използва цифрови валути, за да избегне западните санкции заради инвазията в Украйна.

Полската енергийна компания PGNiG обяви, че не е възможно да се премине към рубли при плащания за доставки на газ от Русия. Словенският премиер Янез Янша каза, че никой в ​​Европа няма да плаща за газ в рубли. В Япония решението на Русия предизвика неразбиране. Сръбският президент Александър Вучич нарече решението на Русия "проблематично".

Междувременно България обяви готовността си да плаща за газ от Русия в рубли. На свой ред белгийският премиер Александър де Кру каза, че очаква намаляване на цените на газа при плащане на доставките в рубли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: