Русия постави на Украйна условие за бъдещия й министър-председател (обзор)

Русия постави на Украйна условие за бъдещия й министър-председател (обзор) Снимка: risetopeace.org

Володимир Зеленски говори ексклузивно пред ABC News.

В интервю, излъчено в понеделник вечер по ABC World News, украинският президент Володимир Зеленски нарече Владимир Путин военнопрестъпник, цитира Forbes. Според Зеленски, руският президент може да сложи край на загубата на цивилни животи в Украйна, само ако иска. „Мисля, че той е способен да спре войната, която започна. Повярвайте ми, обърнах се към много западни лидери. Тази война няма да свърши само с Украйна. Тя ще предизвика световна война", заяви Зеленски.

Попитан за новите условия за преговори с Украйна, украинският президент каза, че Путин  трябва да „започне диалога, вместо да живее в информационен балон без кислород“.

Зеленски отново призова президента Джо Байдън да предостави самолети за налагане на зона, забранена за полети над Украйна. „Сигурен съм, че президентът може да направи повече. И бих искал да вярвам, че е способен да го направи. Сигурен съм, и че смелите американски войници не се съмняват в това", заяви украинският президент.

„Мисля, че  можем да обсъдим въпросите и да намерим компромис относно временно окупирани територии и псевдорепублики, които не са признати от никого, освен Русия. За мен е важно как в тези територии ще живеят хората, които искат да бъдат част от Украйна. Готов съм за диалог, не сме готови за капитулация“, каза още Зеленски.

Интервюто на ABC се излъчи в момент, когато руската армия засили атаките си срещу градове в Украйна, докато хиляди цивилни се опитваха да избягат от страната. Путин отново обвини Украйна за хуманитарната ситуация, като заяви, че руските сили ще прекратят огъня, само ако Киев свали оъжие.

Междувременно към условията за прекратяване на военните действия от страна на украинските сили - т.е., елиминиране на защитата на Украйна - и признаване независимостта на Крим, Донецка и Лугаснка народни републики, преговарящата руска  делегация вчера прибави и още едно - длъжността министър-председател да се възложи на "човек от типа на Юрий Бойкὸ", като Володимир Зеленски може да остане "формален президент” на Украйна, съобщава The Insider.

Излишно е да се коментира проруската ориентация на Юрий Бойкὸ. Той се кандидатира за президент на Украйна на изборите през 2019 г., но  остана на четвърто място. Бойкὸ е основател и съпредседател на партия „Опозиционна платформа – За живот“. През 2019 г., девет дни преди първия тур на президентските избори,  той се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев и главния изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер, за да обсъдят нормализирането на търговско-икономическите отношения между Русия и Украйна. По време на изборите Юрий Бойкὸ използваше информационна подкрепа от Русия, включително телевизионните канали "Россия-1" и "Россия-24".

Арогантната претенция на Русия и "великодушното" предложение към Володимир Зеленски е тревожен знак не само за бъдещето на Украйна. Москва отново показа пълно незачитане на основни принципи - например изборните резултати. Стъпката на Кремъл отново събуди дискусиите за намесата на Русия в изборни процеси в цял свят, вкл. САЩ Великобритания, Италия и редица други страни, разкривайки глобалните апетити на настоящото руско управление - червен сигнал както за опонентите на Путин по света, така и за поддръжницие му.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: