Открита е специална процедура за встъпването на Украйна в ЕС (обзор)

Открита е специална процедура за встъпването на Украйна в ЕС  (обзор) Снимка: ukrainedemocracy.org

Европарламентът прие заявката на Украйна за членство в ЕС, подписана от президента Владимир Зеленски на 28 февруари и адресирана до ЕС, ЕП и френското ротационно председателство на ЕС.

В Харков руската артилерия обстрелва зданието на областната администрация, съобщиха украински държавни медии. Пострадали са минимум шест души, в това число едно дете. Смята се, че има загинали, но информацията не е потвърдена официално. Медици доброволци дават първа помощ на пострадалите. Всички тежко ранени вече са в болница. 

„В първите дни нашествениците се опитваха до влязат в града, но украинските военни ги отблъскваха. Сега промениха тактиката: просто бомбардират мирни обекти и жилищни квартали”, казва пред theins.ru един от оцелелите.

Министърът на отбраната на Украйна Алексий Резников в обръщение към украинския народ предупреди, че Русия планира „мащабна информационно-психологическа операция”, целяща информационно затъмнение и фалшиви съобщения, че украинското военно-политическо ръководство уж се е съгласило да се предаде. Ще се използват фалшиви клипове и документи, заяви министърът.

„Лъжа! Има да чакат! Няма предаване! Само победа! Мнозина, които очакваха да превземат Киев за 2-3 дни, вече са в ада. Дръжте здраво оръжията! Продължаваме да се съпротивляваме! Слава на Украйна!”, завърши апела си Резников

След затварянето на въздушното пространство за техни полети, руските авиокомпании не бързат да изведат руските граждани от Европа, дори за хуманитарно репатриране. Спира ги рискът от задържане на самолетите им, пише „Комерсант”, тъй като ползват около 100 машини, собственост на чужди лизингодатели. На  руснаците, блокирани в чужбина, се препоръчва да използват авиокомпании на страни, които не ограничават въздушния трафик с Русия (напр. Азербайджан, Армения, Казахстан, Катар, Обединените арабски емирства, Турция).

Датската компания Maersk, специализирана в морски товарен транспорт и услуги на пристанищните терминали, спира да приема нови поръчки за морски и сухопътни доставки до и от Русия. Ограничението не се отнася за храни, лекарства и хуманитарни стоки. Maersk е световен лидер в областта на контейнерните превози с пазарен дял от 18% и около 79 000 служители в 135 страни по света.

Швейцарската компания Nord Stream 2 AG, която е оператор на Северен поток - 2 и дъщерно дружество на руския "Газпром", обмисля фалит заради санкциите, съобщи  Reuters. Производството по несъстоятелност на Nord Stream 2 AG може да започне в швейцарски съд още тази седмица. На 28 февруари швейцарският министър на икономиката обяви, че всички 140 служители на компанията в гр. Цуг са уволнени. 

Редица големи руски музиканти и артисти губят ангажиментите си в чужбина. Netflix спря работа по оригинални руски проекти, в т.ч . четири сериала и един криминален трилър. Против войната се обяви Жерар Депардийо, който преди няколко години получи руско гражданство. В подкрепа на Украйна се обявии и Стивън Кинг. Сръбският режисьор Емир Кустурица заяви, че не планира да оглави Театъра на руската армия, а само да постави няколко спектакъла там, без да посочва кога. 

Особено плитък коментар направи Стивън Сегал, като предположи, че двете страни били провокирани от „външна медийна пропаганда, за да застанат една сещу друга”. Медийните реакции са, че позицията му говори добре за силата на медиите и лошо за силата на ума му.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: