Нападението на Русия срещу Украйна срина биткойна и всички други криптовалути

Нападението на Русия срещу Украйна срина биткойна и всички други криптовалути Снимка: https://pixabay.com/

Военната операция засегна и големите финансови пазари

Криптовалутите очаквано реагираха със снижене на инвазията на войските на Путин в Украйна. По-специално това бе усетено от Bitcoin и Ethereum.

Най-скъпата криптовалута падна с 9%, а основният й преследвач - с почти 13%. Подобна ситуация се наблюдава и с курсовете на Cardano, Solana и XRP.

Настоящите събития на пазара на криптовалути опровергават твърденията на последователите-ентусиасти на дигиталните пари, че биткойнът не зависи от геополитиката, пише Reuters. 
Обезценяването на останалите алткойни  доказва неразривната им връзка с него.

В същото време курсът на биткойна все още не може да се нарече критично нисък. Миналия юни той падна до  $28,8 хил. Ако обаче сривът продължи, вероятно до началото на лятото първата криптовалута ще струва не повече от $20 хил. на борсите.

По-рано американският финансист и търговец Насим Талеб разкритикува  биткойна, като го нарече „забавление за губещи“. Според него рано или късно криптовалутата ще загуби цялата си стойност, тъй като не се отнася към инструментите за хеджиране и застраховка срещу геополитически рискове.

В същото време експерти продължават да обещават ръст на биткойна до 200 000 долара тази година. Според прогнозите на един от най-известните крипто търговци Никълъс Мертен, ако криптовалутата успее да пробие прага от $100 000, то това ще бъде тласък за развитието на възходяща тенденция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: