Путин подписа указ за признаването на ДНР и ЛНР

Путин подписа указ  за признаването на ДНР и ЛНР

Руският президент Владимир Путин по време на обръщението си към нацията подкрепи решението за признаване на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) за суверенни държави

Днес ръководителите на ДНР и ЛНР Денис Пушилин и Леонид Пасечник поискаха признаване на независимостта на републиките. Заедно с признанието те поискаха да сключат споразумение за приятелство и сътрудничество с републиките. Владимир Путин също подкрепи това решение.

„За нас Украйна не е просто съседна държава. Тя е неразделна част от нашата собствена история, култура, духовно пространство. Това са наши другари, роднини, сред които има не само колеги, приятели, бивши колеги, но и  хора, свързани с нас по кръв, роднински връзки”, каза Путин.

Президентът на Русия каза, че исторически територията на Украйна е създадена за сметка на Русия през съветската епоха. Държавният глава каза, че съветските власти задоволяват интересите на украинските националисти, като създават съвременна Украйна, като завземат територии от Русия. Той нарече тези „ленински“ принципи грешка, която се прояви след разпадането на СССР. В същото време президентът каза, че руският народ приема новите граници. Новите украински власти обаче започнаха да изграждат отношения с Русия не като партньор, а чрез зависимост.

„Радикалите, които завзеха властта, организираха преследването и истинския терор. Украинските градове бяха залети от вълна от насилие и убийства“, каза президентът. Според него Украйна изоставя своята история, прекъсвайки връзките си с Русия.  
Според него влизането на Украйна в НАТО и разполагането на оръжия на тази територия е уреден въпрос, а Русия е официално обявена за основна заплаха в документите на алианса.

„НАТО напълно игнорира нашите протести. Те ги оплюха и направиха каквото им трябваше”, каза президентът на Русия.

Според него Западът отказва да забележи геноцида на почти 4 милиона души в Донбас, където хората се борят за елементарните права да живеят на собствена земя и да говорят своя език.

Комерсантъ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: