Австрия премахва почти всички пандемични ограничения

Австрия премахва почти всички пандемични ограничения Снимка: https://pixabay.com/

Австрийското правителство реши да премахне повечето от коронавирусните ограничения от 5 март, съобщава телевизия ORF

Това решение беше взето след среща с лидерите на федералните провинции и националната организация за борба с коронавируса (GECKO).

По-специално, от 5 март властите планират да отменят „зелените паспорти“ за ваксинация, ограниченията за достъп до обществени места и ограниченията за броя на хората на събития. Ресторантите отново ще могат да работят през нощта.

Първите мерки за облекчаване на ограниченията ще бъдат предприети още на 19 февруари: по-специално местата, където се допускат само ваксиниран или възстановени след COVID-19, също ще бъдат разрешени според отрицателни PCR тестове.

Изключение ще има за болници и старчески домове, които се считат за особено уязвими към вируса. Все още не е ясно дали Виена ще приеме общите правила, където ограниченията обикновено са по-строги в сравнение с останалата част от страната.

Изискването за носене на респиратор FFP2 в транспортните и хранителните магазини ще продължи. Ваксинацията ще продължи. Тестването ще остане безплатно поне до края на март.

Обявявайки решението, австрийският канцлер Карл Нехамер предупреди, че пандемията все още не е преодоляна и трябва да се помни, че коронавирусът е много гъвкав и може да мутира бързо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: