Ако хората напълно се откажат от месото годишните емисии от CO2 ще се снижат с 68%

Ако хората напълно се откажат от месото годишните емисии от CO2 ще се снижат с 68% Снимка: https://pixabay.com/

Ликвидирането на цялото животновъдство през следващите 15 години ще доведе до рязко намаляване на емисиите на парникови газове, твърдят авторите на новата работа

В новото изследване е участвал Майкъл Айзен, професор по молекулярна и клетъчна биология в Калифорнийския университет в Бъркли, заедно с Патрик Браун, почетен професор по биохимия в Станфордския университет и главен изпълнителен директор на Impossible Foods Inc, която продава заместители на месо на растителна основа.

Изследователите са използвали прост модел на климата, за да преценят какво ще се случи, ако всички емисии, свързани с добитъка, престанат, както и ако цялата растителност бъде възстановена на 30% от земната повърхност. Сега тези територии се използват за отглеждане на животни.

Чрез намаляване на метана, азотния оксид и превръщането на 800 гигатона въглероден диоксид в биомаса в горите, пасищата и почвите е установено, че има същия благоприятен ефект върху глобалното затопляне като 68% намаляване на годишните глобални емисии на CO2.

   Нашата работа показва, че премахването на животновъдството значително ще намали и трите основни вида парникови газове в атмосферата. Точно това е необходимо, за да се спре климатичната катастрофа.
 

Авторите отбелязват, че ликвидирането на животновъдството ще има дългосрочен ефект, както и прекратяването на използването на изкопаеми горива. 
Отказът от животновъдството ще има бързо и сериозно въздействие върху планетата през следващите 20 до 50 години. Авторите наричат ​​това критичен период от време, през който активните действия ще помогнат за предотвратяване на климатична катастрофа.

Животновъдството днес представлява около 16% от годишните емисии на парникови газове и според някои оценки около една трета от целия въглероден диоксид.

Изследователите стигнаха до заключението, че ако човечеството започне постепенно да спира производството на месо през следващите 15 години, това ще помогне за намаляване на около една трета от всички емисии на метан в света и две трети от всички емисии на азотен оксид.

По материали на journals.plos.org 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: